Chili con carne 

Super god chili con carne gjord från grunden på högrev. självklart kan du använda samma recept till en snabbare variant med nötfärs, men ha då lite oxfond tillhands att smaka av med då högreven i sig ger en djup och mustig smak. 


Ingredienser

  • 600 g högrev
  • 1 gul lök, skalad och finhackad
  • 4 klyftor vitlök, skalade och hackade
  • 1 grön chilifrukt, finhackad (eller röd chilifrukt)
  • 100 g rökt sidfläsk (eller bacon)

  • 3 msk tomatpuré
  • 0,5-1 msk malen spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 5 dl rött vin
  • 100 g vita bönor
  • 100 g svarta bönor
  • persilja, finhackad
  • salt 
  • svartpeppar 
  • olja, till stekning

Gör så här.

  1. Skär köttet i grytbitar och bryn i olja tills det fått fin färg. Använd en stor gryta.
  2. Lägg i lök, vitlök, chili och sidfläsk och bryn ytterligare några minuter. Spara lite finhackad chili till servering.
  3. Tillsätt tomatpuré, kryddor och häll på vinet.

  4. Låt sjuda under lock 2 timmar. 
  5. Ta bort locket och koka ihop grytan ytterligare minst 30 minuter, tills köttet är helt sönderkokt och mört.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Vänd ner bönor och strö på lite mer chili och persilja.
unsplash