Grillad Picanha med Bearnaisesås


Picanha, en styckningsdetalj vanlig i sydamerika den passar fint att grilla och går i Sverige ofta under namnet rostlock med fettkappa. 

Ingredienser

Picanha

  • 1 picanha, med en fin tjock fettkappa. 1-1,5 kg
  • 1 msk salt
  • 1 msk peppar

    Snabb Bearnaisesås

    • 1 ägg 
    • 1 msk dragon i vinäger
    • 300g Smör
    • 1 tsk torkad dragon
    • salt

    Rostad nypotatis

    • 1 kg färskpotatis
    • 2 tsk flingsalt
    • 1 krm svartpeppar, nymalen
    • 4 msk neutral olja
    • 1-2 tsk torkad timjan
    • Tomatsallad

      • 4 tomater
      • 1 rödlök
      • 0,5 kruka färsk basilika
      • vinäger
      • olivolja
      • salt
      • svartpeppar

    Köttet

    1. Lägg fram din köttbit i rumstemperatur en stund innan tillagning.
    2. I grill: Förbered din grill för indirekt grillning. Försök nå en temperatur på ca 100 grader.
    3. (I vanlig kolgrill använd den så kallade ”snake-metoden” med träspån, ex hickory, eller äpple.)

    4. I ugn: Sätt ugnen på 100 grader. Häll över lite liquid smoke på köttet.
    5. Skär bort så att ungefär en cm tjock fettkappa finns kvar på köttbiten. I den skärs ett rutmönster i fettet. Ta på rikligt med flingsalt och massera in det i fettet. Vänd på steken och strö över salt och peppar så att det täcker köttbiten. Låt ligga till sig en stund innan du lägger den på grillen/ i ugnen.
    6. Sätt en ugnstermometer i den tjockaste delen av köttet och låt den sakta gå upp i temperatur. Ta av den ett par grader under din måltemperatur. Exempelvis vill du ha köttet medium, så ta av det vid ca 56 grader, och låt köttet ligga och vila i folie eller slaktarpapper tills en stund innan du ska grilla/steka på den hett och snabbt. Går bra att vila så ett par timmar om det behövs.

      Tomatsallad

      1. Skär tomaterna i klyftor. Skala och skiva rödlöken. Plocka basilikan.
      2. Blanda allt och smaka av med salt, peppar, vinäger och olivolja.

      Snabb Bearnaisesås

      1. Smält ca 250-300g  smör. Låt kastrullen stå tills smöret skiktat sig. 
      2. knäck ett ägg i en mixerkanna tillsätt vinägerdragonen mixa.
      3. Häll i smöret i en fin stråle under konstant mixande. Bottensatsen ska inte med.
      4. smaka av med salt, vinäger och dragon 
      5. tips! förvara såsen i någon form av termos så stelnarden inte innan gästerna kommer. 

      Ugnsrostad färskpotatis

      1.  Lägg potatisen i en plåt. Häll på ett par matskedar olja. Krydda med salt, peppar, vitlökspulver och rosmarin. Rör runt tills potatisarna är täckta av olja och kryddor. Sätt in i ugnen i 225 grader tills de är gyllenbruna och mjuka i mitten.
      unsplash