Biff stroganoff

En riktig klassiker är den goda biff stroganoffen som passar såväl till vardag som till fest. En sådan där rätt som alla har sitt sätt att laga. våga prova hur du vill att det ska smaka. Receptet kan du se som en start på väg mot ditt eget stroganoffrecept 

Smaklig spis!

'

Biff Stroganoff

  • 700-800 g Innanlår eller rostbiff
  • 2 msk rapsolja
  • 1 gul lök (stor)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör

  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 dl torrt vitt vin 
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl utspädd oxfond
  • 2 dl syrad grädde
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • 1 tsk svartpeppar, nymalen
  • färsk persilja, hackad

Tillbehör

  • potatispuré
  • saltgurka

Gör så här:

Skär köttet i strimlor och gnid in dem med olja. Stek det inoljade köttet i omgångar i en het torr stekpanna.


Skala och hacka lök och vitlök och fräs i smör i en gryta tills löken mjuknar. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och låt allt fräsa en stund innan du häller i vin  och låter det koka ur i en halv minut.


Tillsätt senap, buljong, syrad grädde och vispgrädde. Salta, lägg i köttet och låt koka i 1–2 minuter.


Ta några rejäla varv med svartpepparkvarnen över grytan, rör om och smaka av. Eventuellt behövs det både mer salt och peppar.

För den som vågar kan man också prova att smaka av med en skvätt madeira och lite grönpeppar.


Toppa grytan med persilja och servera med potatispuré och saltgurka. 

unsplash