Oxfilé provencale

Oxfilé provencale med vitlökssmör och råstekta grönsaker är en läcker huvudrätt att servera på nyår eller annan festlig tillställning.


Ingredienser

  • 800 g oxfilé 
  • salt
  • peppar
  • smör (att steka i)

Vitlökssmör

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 5 klyftor vitlök, fint rivna
  • 4 msk olivolja
  • 1 dl färsk bladpersilja, finskuren
  • 0,5 citron, saften och skal
  • salt

Grönsaker

  • 300 g fast potatis, skivad
  • 100 g grönkål
  • 100 g jordärtskocka
  • 100 g morot
  • 8 klyftor vitlök, skivade
  • salt
  • 2 kvistar rosmarin, fint hackad
  • olja (och smör att steka i)

Gör så här:

  1. Krydda köttet med salt och peppar och bryn i smör.
  2. Stek sedan oxfilén färdig i ugnen på 100 grader tills den når en innertemperatur på 58 grader, låt vila 20 minuter.

Vitlökssmör

  1. Vispa ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och citron, det är gott om smöret är lite ”starkt” i smaken.

Grönsaker

  1. Skiva alla grönsaker och råstek dem i omgångar i stekpanna med smör och olja. Tillsätt vitlök och krydda med salt, finskuren rosmarin och fänkålsfrö.

Servering

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skiva köttet och lägg ovanpå grönsakerna, skiva över smör och gratinera oxfilén med vitlökssmöret. Servera genast.


unsplash