Porterstek

här är ett recept på fransyska men dom flesta stekar lämpliga för längre tillagningstid fungerar. Det är klassiskt och gott och brukar gå hem hos dom flesta. Här handlar det om den mörka portern som passar så bra till steken.



Ingredienser

  • 800 g Fransyska
  • färska örter (t ex timjan, rosmarin, lagerblad och bladpersilja)
  • steksnöre
  • smör, till stekning
  • 1 gul lök, skalad och klyftad

  • 1 morot, skalad och skivad
  • 10 enbär
  • 8 svartpepparkorn
  • 66 cl porter (öl)
  • 1 l oxfond (utspädd)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • salt
  • peppar
  • ev majsstärkelse
  • Till servering
  • Gröna ärtor
  • potatispuré, kokt eller rostad potatis
  • svartvinbärsgelé

Gör så här

  1. Fördela de färska örterna på steken och bind upp den med steksnöre.
  2. Bryn steken runt om i smör i en gryta. Salta och peppra.
  3. Tillsätt lök och morot, bryn tills allt har fått fin färg. Tillsätt kryddor, porter och viltfond.

  4. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Bräsera på svag värme under lock, ca 2 timmar, tills steken har en innertemperatur på ca 65 grader.
  5. Lyft upp steken och låt vila i folie. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Koka ihop vätskan i grytan tills ca 4 dl återstår. Tillsätt grädden och låt koka ihop ytterligare så att det blir ca 4 dl sås. Vispa ner svartvinbärsgelén och smaka av.
  7. Skiva steken tunt innan servering
unsplash