Pulled beef sandwich

Finns det något bättre än långkok till höstens helgmiddagar? Det här kommer bli en ny favorit som dina gäster kommer prata om länge.. Ostgratinerat surdegsbröd toppat med

Pulled beef, magiskt!


Pulled beef

  • 800 g Grytbitar av Bog eller fransyska
  • rapsolja 
  • 2 gula lökar 
  • 4 klyftor vitlök 
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 knippe färsk timjan 
  • 2 lagerblad
  • 3 dl mörk öl
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kalvfond

Picklad silverlök

  • 1 silverlök 
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker 
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %

Gröncoleslaw

  • 200 g grönkål 
  • 1 ägg 
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl rapsolja 

Servering

  • 4 skivor surdegsbröd
  • smör 
  • 8 skivor lagrad ost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Torka av köttet, salta och peppra ordentligt.
  2. Skiva löken och vitlöken.
  3. Hetta upp en stor gryta med lite olja och bryn köttet ordentligt.
  4. Ta ur köttet ut grytan, sänk värmen och bryn löken tills den mjuknat. Tillsätt vitlök och fräs med någon minut. Tillsätt tomatpurén och låt den rostas med löken.
  5. Tillsätt timjan och lagerblad och slå över öl, vatten och kalvfond. Lägg ner köttet i grytan igen.
  6. Sätt på ett lock på grytan och laga köttet i ugnen 3-4 timmar eller tills köttet är så mört att det går att dra isär.

Picklad silverlök

  1. Skiva löken tunt och fint. Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Dra av från värmen, lägg ner löken och låt svalna. Ställ i kylskåp fram till servering.

Gröncoleslaw

  1. Ingredienserna ska helst vara i rumstemperatur. Knäck i hela ägget i en mixerkanna med höga smala kanter. Tillsätt senap, salt och vinäger. Häll sist ner oljan.
  2. Ställ ner stavmixern i botten på kannan och börja mixa. När du ser att majonnäsen börjar gå ihop i botten (det tar bara några sekunder) kan du röra stavmixern försiktigt uppåt. Fortsätt röra mixern uppåt tills allt är blandat och på bara några sekunder har du en krämig och god majonnäs färdig. Smaka av.
  3. Dra grönkålsbladen från stjälkarna och blanda ihop grönkålen med 1-2 dl majonnäs, beroende på hur krämigt du vill ha det.

Servering

  1. När du tagit ut grytan ur ugnen, höj värmen till 225 grader grillfunktion. Bre surdegsbröden med smör och lägg över ostskivorna. Gratinera i ugnen i ca 7 minuter eller tills osten fått lite färg.
  2. Toppa brödskivorna med coleslaw, pulled beef och picklad lök.
unsplash