Grillad Triangelstek

Bjudmiddag med triangelstek och en rekordsnabb variant på bearnaisesås som görs på endast fyra ingredienser. Till detta serveras frasiga potatiskorgar med avokadokräm. Lyxigt gott och lätt att laga!


Ingredienser


  • 1 Triangelstek. 1-1,5 kg
  • 1 msk salt
  • 1 msk peppar
  • 3 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 3-4 kvistar färsk timjan
  • 8 potatisbullar

avokadokräm

  • 3-4 avokador
  • 1 bananschalottenlök
  • 0,5 dl crème fraîche
  • vitvinsvinäger (några droppar)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

    Snabb Bearnaisesås

    • 1 ägg 
    • 1/2 msk dragon i vinäger
    • 300g Smör
    • 1 tsk torkad dragon
    • salt


    Gör så här:

    Köttet

    1. Lägg fram din köttbit i rumstemperatur en stund innan tillagning.
    2. salta och peppra rikligt. 
    3. I grill: Förbered din grill för indirekt grillning. Försök nå en temperatur på ca 100 grader.
    4. (I vanlig kolgrill använd den så kallade ”snake-metoden” med träspån, ex hickory, eller äpple.)

    5. I ugn: Sätt ugnen på 100 grader. Häll över lite liquid smoke på köttet.
    6. Sätt en ugnstermometer i den tjockaste delen av köttet och låt den sakta gå upp i temperatur. Ta av den ett par grader under din måltemperatur. Exempelvis vill du ha köttet medium, så ta av det vid ca 56 grader, och låt köttet ligga och vila i folie eller slaktarpapper tills en stund innan du ska grilla/steka på den hett och snabbt. Går bra att vila så ett par timmar om det behövs.
    7. när det närmar sig servering steker eller grillar du på köttet hett så det får en fin yta. 
    8. skiva köttet tunt innan servering, var noga med att skiva tvärs över fibrerna.
    9. strössla över lite flingsalt och nymalen svart peppar.

    Potatiskorgar

    1. Sätt ugnen på 220 grader.
    2. Placera tinade potatisbullar på en muffinsplåt. Grädda i ugnen ca 10 minuter tills de mjuknat. Ta ut plåten och tryck till bullarna ner i muffinsplåten så att det blir som små korgar av potatisbullarna. Grädda klart i ca 7-10 minuter tills de är frasiga.

    Avokadokräm

    1. Skala och finhacka schalottenlöken och mosa avokadon. Blanda samman med crème fraiche och några droppar vitvinsvinäger. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Rör till en fin avokadokräm. Ställ svalt.

      Snabb Bearnaisesås

      1. Smält ca 250-300g  smör. Låt kastrullen stå tills smöret skiktat sig. 
      2. knäck ett ägg i en mixerkanna tillsätt vinägerdragonen mixa.
      3. Häll i smöret i en fin stråle under konstant mixande. Bottensatsen ska inte med.
      4. smaka av med salt, vinäger och dragon 
      5. tips! förvara såsen i någon form av termos så stelnarden inte innan gästerna kommer. 


      unsplash